search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:01
MENU CLOSE

Ηλεκτροκίνηση: Σε θέση μάχης οι κινεζικοί κολοσσοί για την κατάκτηση της ελληνικής αγοράς

22.03.2024 10:40
ilektrokinisi_new

Εδώ και μερικούς μήνες κινεζικοί κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών Ι.Χ. και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων έχουν αποκτήσει παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω γνωστών αντιπροσωπειών.

Με την παρουσία της BYD της MG στα επιβατικά αλλά και της MAXUS στα ελαφρά επαγγελματικά (προς το παρόν) ξεκινά η επέλαση των Κινέζων στην Ελλάδα σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση.

Έτσι η ελληνική αγορά γίνεται και αυτή πεδίο μάχης στον επιχειρηματικό πόλεμο μεταξύ κινεζικών εταιρειών στην ηλεκτροκίνηση, καθώς είναι δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι «παίκτες» θα προσπαθήσουν να μπουν σε μία αγορά που, όπως όλα δείχνουν, έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Την αρχή έκανε ο Όμιλος Συγγελίδη, ο οποίος απέκτησε την αντιπροσωπεία της πάλαι ποτέ βρετανικής MG που πλέον αποτελεί μέλος του ομίλου εταιρειών SAIC Motor (Shanghai Automobile Industry Corporation), ενός εκ των σημαντικότερων κατασκευαστών στην αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο όμιλος Σφακιανάκη που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα είναι ο επίσημος διανομέας για τα οχήματα της εταιρίας BYD. Μάλιστα πριν λίγες μέρες παρουσίασε τα πρώτα μοντέλα που θα προσφέρει στην ελληνική αγορά σε ειδική εκδήλωση. Η BYD θεωρείται από πολλούς η υπ’ αριθμόν ένα εταιρεία παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Επαγγελματικά οχήματα

Βέβαια εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι συνεργάτης της BYD σε ότι αφορά τα επαγγελματικά οχήματα (ηλεκτρικά βαν, φορτηγά, λεωφορεία) είναι η εταιρία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία στα ελαφρά επαγγελματικά και pick up φέρνει στην Ελλάδα και τα επίσης κινεζικής προέλευσης Maxus.

Ανώτατα στελέχη της Πετρόπουλος αναφέρουν ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να εισέλθει και στην εμπορία επιβατικών ηλεκτρικών Ι.Χ., φέρνοντας για παράδειγμα επιβατικά μοντέλα της Maxus με την οποία ήδη έχει συνεργασία.

Σημειώνεται πως στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Πετρόπουλος υπάρχει ήδη ένα demo ηλεκτρικό SUV της Maxus.

Πάντως η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων έχει προς το παρόν «παγώσει», καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, τα κονδύλια του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» έχουν εξαντληθεί και η αγορά περιμένει τον επόμενο κύκλο επιδότησης για να κινηθεί ξανά με ταχύτερους ρυθμούς.

Πρόκειται όμως για μία αγορά που είναι σίγουρο ότι θα έχει ανοδική πορεία για πολλά χρόνια όσο οι υποδομές και η τεχνολογία θα εξελίσσονται και οι τιμές θα προσεγγίζουν όλο και περισσότερο αυτές των συμβατικών Ι.Χ.

Διαβάστε επίσης:

Sinsay: To πλάνο ανάπτυξης και η συνεργασία με τη fourlis

Πύργος Πειραιά: Σε «πυρετό» διαπραγματεύσεων με υποψήφιους μισθωτές η Dimand – Πότε ανοίγουν νέα καταστήματα

ΕΤΒΑ: Σχέδια για διασύνδεση Επιχειρηματικών Πάρκων με το σιδηροδρομικό δίκτυο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09